donderdag 12 mei 2016

Zou jij je zus kunnen vergeven?

Deze recensie gaat over “Veertig dagen”. Het is een aangrijpend boek over liefde en vergiffenis geschreven door Pieter Webeling. Het boek is uitgegeven door Cossee te Amsterdam. De eerste druk was in 2008.





Samenvatting
Het boek gaat over het leven van Jennifer Zonneveld. Ze is een 29 jarige interviewster die erg goed is in haar beroep. In de liefde heeft ze het echter minder makkelijk. Ze krijgt een relatie met Joeri, waar ze gelukkig mee is. Maar haar hele leven valt uiteen op het moment dat blijkt dat Joeri vreemd gaat met haar zus Grace. En dat is niet het enige, hij verlaat haar. Ze hoeft haar zus nooit meer te zien. En Joeri al helemaal niet. Dit lukt echter niet, haar vader komt haar opzoeken met het nieuws dat haar zus leid aan kanker. Ze heeft niet lang meer. Maar kan ze haar zus wel vergeven? En als Grace dan ook nog vraagt of Jennifer een boek wil schrijven ter nagedachtenis aan haar… Kan ze dat wel aan? Ook op het moment dat alles een complot blijkt te zijn? “Nee. Dit kun je niet maken. Dit kun je niet maken, Grace. Dit kun je niet doen…” (Webeling 2008: 51)

Personages
De hoofdpersoon van het boek is Jennifer. Ze is op 29 jarige leeftijd een geweldige interviewster, maar verliest deze passie als ze wordt bedrogen. En op het moment dat ze er misschien wel in vrede mee is, blijkt het complot erger dan ooit.

Grace speelt een belangrijke rol in het boek. Ze is de zus van Jennifer. Ze heeft Jennifer verraden door het maken van een verschrikkelijke keuze, liefde of familie. Ze hoopt op vergiffenis, maar is dit wel echt waar ze op uit is?

Joeri was de man van Jennifer, maar heeft voor Grace gekozen. Deze liefde duurde echter ook niet lang. Van beroep is hij kunstenaar.

Perspectief
Het verhaal is geschreven in ik-perspectief. Alles wordt verteld vanuit Jennifer. “Ik liep naar hem toe. Hij probeerde niet te huilen, maar hield zich krampachtig aan me vast.” (Webeling 2008: 97)

Tijd
Het boek speelt zich af over 11 jaren. De hoofdpersoon begint als 29 jarige en is op het einde van het boek 40 jaar. Het is geschreven in verleden tijd.

Thema
Het thema van het boek is zusterliefde. Grace is altijd als een tweede moeder geweest voor Jennifer, maar ze zet de liefde tussen hun op het spel voor Joeri. Toch weet Jennifer Grace uiteindelijk te vergeven. Maar de liefde blijkt nog steeds niet wederzijds… Hoe veel moet je opgeven voor je zus? Moet je haar vergeven? Dit wordt allemaal afgevraagd in de boek. Hoeveel is zusterliefde eigenlijk waard?

Motto
Het motto in het boek is: Wat is de zin van het leven? Dit is de Jennifers favoriete vraag die ze als interviewer stelt. Op het eind van het boek kan ze er zelf ook antwoord op geven.

Titelverklaring
Het boek heet ‘Veertig dagen’. Dit is afgeleid van de veertig dagen die Grace nog te leven heeft. Dit worden emotioneel vrij moeilijke dagen voor Jennifer.

Mening
Ik vond het boek erg aangrijpend, wat er wordt beschreven is niet zo maar een alledaagse gebeurtenis, maar erg heftig. Er gebeurde erg veel in het boek, waardoor het interessant is om te blijven lezen. Toch weet ik niet of ik dit boek zou aanraden, ik zou het niet snel ‘leuk’ noemen. Een les voor het leven is het echter zeker.

Schrijver
Pieter Webeling is geboren in 1965 in Den Helder. Hij is de schrijver van de boeken Veertig dagen en De lach en de dood. Naast het schrijven van boeken is hij een interviewer. Hij schrijft voor de Volkskrant en Jan. Ook is hij oud-redacteur van HP/De Tijd. Verder is hij debatleider.

Bronvermelding:
WEBELING, P., Veertig dagen, Cossee te Amsterdam, Deventer, 2008.

WEBELING, P., “De interviewer”, Pieter Webeling, 10 mei 2016, (internet, http://www.pieterwebeling.nl/index.html)

Hopelijk heb je wat aan deze recensie,
Jade

Geen opmerkingen:

Een reactie posten