maandag 22 juni 2015

Welk boek past bij jou?

Tot nu toe heb ik wel benoemd welke boeken ik leuk vind, maar nog niet welke boeken leuk zijn als je bepaalde onderwerpen leuk vindt. Dat ga ik dan ook in deze post benoemen.

Er zijn veel soorten onderwerpen en genres in de boekenwereld. Ikzelf vind het erg leuk als een boek gaat over overleven en omgaan met de natuur. Ook houd ik ervan als een boek in het verleden afspeelt. Een serie die ik dan ook erg leuk vind is De grijze jager serie. Dit boek speelt af in de tijd van de ridders en kastelen. Ze rijden er op paarden en jagen en vissen om aan hun eten te komen. Een andere serie die hier erg op lijkt is Broederband. Deze series zijn door de zelfde schrijver, John Flanagan, geschreven, het verschil is alleen dat de grijze jager meer over het land gaat en broederband meer over zee. In beide boeken komen wel veel gevechten voor, dus daar moet je wel van houden.

Zou jij alles over hebben voor je vader? Een boek uit deze tijd, ook een aanrader, is bijvoorbeeld het boek Test van Mirjam Mous. In dit boek komt een jongen voor allemaal proeven te staan die onmogelijk lijken, of in ieder geval erg gevaarlijk. Je ziet in dit boek hoe ver iemand gaat voor degene die hij lief heeft, spannend maar ook wel erg mooi om te lezen. Wat ook erg leuk is aan dit boek, is dat het een onverwacht einde heeft.

Verraad is een boek van Abigail Haas. In dit boek lees je hoe het leven van een puber er aan toe gaat. Je komt op feestjes, maar ook op minder leuke plekken, namelijk de gevangenis. Anna wordt beschuldigd van moord en afwisselend per hoofdstuk zie je hoe haar leven er uit zag en hoe het er aan toe gaat in hechtenis. De grootste vraag van dit boek is: wie is de moordenaar? Is het toch Anna, of zit de politie ernaast. Een erg meelevend en interessant boek voor de jeugd.

Als je van een boek houdt met veel tekeningen en een mooi verhaal is De uitvinding van Hugo Cabret een aanrader. Het boek is geschreven door Brian Selznick. Het bijzondere aan dit boek is dat het verhaal deels wordt vertelt door tekeningen. De geschreven teksten zijn echter ook erg mooi. In het boek volg je een jongetje dat voor zich zelf moet zorgen en nog maar één doel in het leven heeft, een machine repareren, maar dat is minder eenvoudig dan gedacht.

Het boek Geek girl is een boek over de modellenwereld. Het is geschreven door Holly Smale
Als dé geek van de school wordt gevraagd model te zijn voor beroemde merken verandert haar hele leven, ze liegt haar omgeving voor en gaat met haar vader naar Rusland voor een fotoshoot. De terugkeer uit Rusland naar moeder en vrienden en de modellenwereld zelf lijken echter moeilijker te zijn dan gedacht. Dit boek is vooral leuk voor meisjes.

Stel je voor, je komt terug van een weekendje bij je oma en je broer is verdwenen en je mag er niet over vragen. Dat is precies wat Joerie overkomt. In dit boek lees je brieven die bijna allemaal zijn geschreven door Joeri. Zijn broer is plotseling verdwenen en hij mag er niks over vragen van zijn ouders. Daarbij zijn ze ook nog eens op eens verhuist. Het boek gaat over hoe het voelt als je broer plots weg is. Joeri gaat op onderzoek uit, maar hij weet uiteindelijk niet meer of hij zijn broer nog wel terug wilt. Een mooi verhaal over de banden in een familie en het oplossen van een mysterie lees je in het boek Broer geheim, geschreven door Emiel de Wild.

Als je meer iemand bent die in demonen gelooft of van fantasie boeken houdt, maar het wel leuk vind om over de wildernis en het overleven in het verleden te lezen, raad ik de serie Torak en Wolf aan. De serie is geschreven door Michelle Paver. Je gaat terug in het verleden waar een jongen met als vriend een wolf opgroeit. Hij ontmoet stammen en vecht tegen demonen. Maar of dit goed afloopt... Het is een spannende serie en ook erg leuk.


Als je liever over een heel ander thema leest, laat het even weten. Dan schrijf ik daar ook een stukje over!

Jade

Geen opmerkingen:

Een reactie posten