zondag 19 juli 2015

Grijze jager dag 2015

23 mei ben ik samen met een vriendin naar de Grijze jager dag geweest. Hier lees je de belevenissen van die dag.



Het was vrij vroeg in de ochtend, tenminste voor in het weekend. Ik fietste naar het station waar ik Iemke (iemketd.blogspot.com) zou ontmoeten. Ze was via Bilthoven met de trein naar Utrecht gekomen, vanwaar we samen verder reisde.

De rit begon al goed, dus niet. In totaal hadden we 3 uur vertraging door een verkeerd aangegeven bord en een trein met twee kapotte motoren. We hielden het lange wachten gelukkig vol door de lekkere maltezers die we hadden gekocht. Balen was het wel.

Aangekomen op het station in Leidsche Rijn, gingen we lopend naar het Archeon. De bus nemen had geen zin aangezien die er net zo lang over zou doen als lopend er naar toe.
Uiteindelijk waren we sowieso sneller dan de bus was geweest, doordat we half rennend er naar toe gingen. We wilden namelijk niet nog later komen.

Eenmaal aangekomen kwamen we meteen in de sfeer. Het park was in de oude stijl gebouwd en de bordjes vertelden al dat je kon boogschieten en zwaardvechten. Het eerste wat we dan ook deden is vol verwondering om ons heen kijken. Het liefst hadden we meteen alles gedaan! Maar ja, dat kon natuurlijk niet.

In het begin hadden we nog niet echt een plan. We liepen gewoon een stukje. Links van ons lagen helmen die er uit zagen zoals de ridders ze vroeger droegen. We zette de delen van het harnas op ons hoofd en maakte natuurlijk even een foto. Dat was niet het enige moment waarop we een foto maakten, de hele dag door eigenlijk wel. Aan het eind van de dag hadden we dan ook honderden foto's van deze mooie ervaring.

Links zie je Iemke en mij rechts

Iets verderop was een smid bezig met sieraden maken. In zijn kraampje lagen kettingen, messen en tasjes, allemaal zelf gemaakt. Op het moment dat we daar waren was hij bezig met een eikenblad ketting. Het eikenblad is zowat het symbool van de grijze jager, dus dat paste goed! Hij gebruikte het vuur en zijn gereedschap. De handen van de man waren dan ook helemaal zwart van het roet. De ketting vond ik zo leuk dat ik hem kocht. Later kwamen we zelfs terug voor meer! Uiteindelijk heb ik bij de smid een ketting met een eikenblad eraan en een ketting met een hamer eraan gekocht. Iemke kocht een ketting met een mes eraan en een ketting met een eikenblad van leer eraan.

Terwijl we de wc zochten, die gelukkig wel uit deze tijd was, kwamen we langs wat eetkraampjes. Ze verkochten hamburgers en spareribs die ze op het vuur hadden liggen. Iemke kon de geur niet weerstaan en kocht een sparerib, ik hield het op een portie patat die ik later kocht. Jammer genoeg was de patat niet erg lekker. De spareribs waren volgens Iemke echter wel een succes.

Hetgeen waarvan we van te voren al hadden bedacht dat we het heel graag wilden doen, was boogschieten. Dat gingen we dan ook doen! Ik mocht eerst drie pijlen schieten, deze kwamen er allemaal naast en één net boven langs, nou dan moest Iemke maar laten zien hoe het moest, en dat deed ze goed! Na een keer naast en daarna op het bord, schoot ze haar derde pijl in de roos! Op weg naar het worden van een echte grijze jager dus!

We hebben het hele park verder rond gelopen en naar alle kraampjes gekeken. Dit was erg leuk, want er waren dingen die we nog niet kenden. Ook waren er toeters gemaakt van hoornen. Iemke kon de soeplepels echter niet weerstaan en nam er daar een van mee naar huis. Ook kocht ze wat leren touwtjes om daar later een sieraad van te kunnen maken.
Tijdens het rondkijken kwamen we ook langs een gladiatoren gevecht, het begin zag er erg leuk uit, maar lang konden we niet kijken. Er was namelijk een voorstelling voor het groene bandje gepland, het bandje dat wij hadden gekregen bij het binnenkomen. De voorstelling hield een theaterstuk in uit een van de grijze jager boeken. Het zag er cool uit, alleen zag je jammer genoeg wel dat ze geen echte zwaarden gebruikten. John Flanagan maakte dat echter weer helemaal goed door op te komen in zijn grijze jager mantel. Dat maakte dan ook dat ik zelf ook een grijze jager mantel kocht. Dit was ik al van plan geweest, maar ze waren wel erg duur. Daarom was ik eerst aan het twijfelen. John Flanagan hield een toespraak en we zongen een verjaardagsliedje voor hem, aangezien hij net jarig was geweest. Dat was super leuk!

Tijdens de show

Naderhand zijn we naar nog een voorstelling geweest, een gladiatorengevecht. Hier gebruikten ze wel echte zwaarden en ook bloed, wat een erg cool effect gaf. Ook was de nar in het stuk erg lachwekkend.

Iemke en ik vonden het zo leuk in het park dat we pas een half uur na sluitingstijd weggingen. Met natuurlijk van te voren nog even een kijkje bij de smid.

De terugweg met de trein liep deze keer gelukkig wel goed en al met al was het een super dag!

Iemke bleef nog logeren, dus na de lange dag ook nog lang kletsen en laat slapen. Daardoor waren we allebei een beetje moe, maar hadden we wel een top weekend.

Groetjes Jade

Geen opmerkingen:

Een reactie posten