vrijdag 29 mei 2015

Geef kinderen meer gelegenheid om hun verhalen aan de wereld te laten zien

Stel je voor, je zit in het zonnetje en leest een leuk boek. Het boek neemt je mee in diepgaande gesprekken en boeiende onderwerpen. De grapjes die er in staan zijn niet in een keer te snappen, maar als je ze snapt lach je je stuk. Je stelt je voor dat jij de hoofdpersoon zou zijn. Je loopt in je gedachten mee met alle stappen die het boek maakt. Het is dan ook een interessant boek tot aan het einde toe. Als het uit is vertel je vrolijk aan een vriend waar het over gaat en hij vraagt of de schrijver een volwassen iemand is of een kind. Dat weet je natuurlijk meteen, een volwassen man of vrouw. Maar waarom is het zo logisch dat boeken worden geschreven door volwassen mensen? Waarom niet door kinderen? In deze post ga ik het hier over hebben, want ik vind dat kinderen meer gelegenheid moeten krijgen om hun verhalen aan de wereld te kunnen laten zien.



Waarom lezen de meeste mensen boeken van volwassen schrijvers?

Als je een boek leest is het bijna altijd geschreven door een volwassen iemand en bijna nooit door een kind. Dit komt doordat kinderen in de meeste gevallen minder schrijfervaring hebben dan volwassen mensen. Ze maken eerder spelfouten en de verhaallijn is vaak veel gemakkelijker te volgen.
De meeste mensen houden echter van een echt goed boek. Daarmee bedoelen ze een boek dat of een verhaal vertelt dat ook echt is gebeurd of een boek waar ze bijzondere dingen van leren. Dit kan een kookboek zijn, maar ook een wetenschappelijk boek. Ook houdt het in dat het mooi geschreven is. Hiermee wordt bedoeld dat de spellingsregels goed zijn toegepast en de zinnen goed geformuleerd zijn.

Toch is het niet in alle gevallen zo dat kinderen minder goed schrijven dan volwassen. Het probleem is alleen dat kinderen hun verhalen niet goed de wereld in kunnen brengen, waardoor hun schrijfvaardigheid niet wordt opgemerkt.

Waarom zou dit kinderen helpen?
Ten eerste is het van veel kinderen een droom om schrijver te worden. Als ze gemakkelijker hun verhalen aan de wereld kunnen laten zien, zullen ze eerder ontdekt worden.

Ten tweede is uit onderzoek gebleken dat voorlezen de taalontwikkeling bij kinderen stimuleert. Dit komt onder andere door het beleven van een gebeurtenis en daarvan leren. Waarschijnlijk is deze stimulatie dan al helemaal het geval bij zelf schrijven.




Wat moet er gebeuren?

Het beeld van de schrijver moet veranderen. Het standaard beeld is een volwassen iemand. Als dat beeld wordt veranderd in dat het ook een kind kan zijn die het boek heeft geschreven, dan wordt het normaler om boeken van kinderen te lezen. Dit zal uitgevers ook meer stimuleren kinderen een kans te geven.

Ook moet er voor kinderen een betere gelegenheid komen om hun verhalen aan de wereld te laten zien. Ze moeten gemakkelijker een boek kunnen uitgeven of een verhaal kunnen laten publiceren.


Hoe kan deze gelegenheid gecreëerd worden?

Om kinderen meer te stimuleren om te schrijven, kunnen er meer schrijfwedstrijden worden georganiseerd. Kinderen kunnen dan verhalen insturen die door een volwassen jury worden beoordeeld. De kinderen met de beste verhalen kunnen tips van goede schrijvers winnen.  Ze zouden bijvoorbeeld ook een boek mogen uitgeven of hun verhaal in een tijdschrift of iets dergelijks plaatsen.

Ook kan er een speciaal blad worden uitgegeven met daarin verhalen die worden opgestuurd door lezers van het blad. Je kan de andere lezers hier dan reactie op laten geven. Zelf lijkt me dit wel een leuk idee. Je deelt je verhalen met anderen en ondertussen leer je ervan doordat je er feedback op krijgt.


Heb jij ook ideeën?

Ik hoop dat je door dit betoog hebt nagedacht over mijn stelling. Vind je ook dat kinderen meer gelegenheid moeten krijgen om hun verhalen aan de wereld te kunnen laten zien? Als je nog een goeie oplossing hebt om kinderen deze gelegenheid te geven hoor ik het graag!

Jade


Bronnen

http://www.schrijvenonline.org/nieuws/voorlezen-stimuleert-taalontwikkeling-kind
http://educatie-en-school.infonu.nl/methodiek/17991-hoe-schrijf-je-een-betoog.html
http://nl.wikipedia.org/wiki/Betoog

Geen opmerkingen:

Een reactie posten